Leikkiminen

Leikkiminen on mahtavaa puuhaa ja lapsille sitä parasta ajanvietettä. Leikkiä voi erittäin monella tapaa ja leikkiminenkin on vuosien saatossa muuttunut erittäin paljon. Se onko lasten ja nuorten leikit sitten muuttunut parempaan vai huonompaan suuntaa niin siitä voidaan olla montaa mieltä. Ainakin lähtökohtaisesti ulkona ollaan huomattavasti vähemmän kuin ennen sekä liikuntaa harrastetaan leikin ohessa paljon vähemmän.

Ulkoleikit

Itse olen sitä ikäluokkaa, että pidän lähtökohtaisesti ulkona tapahtuvia erilaisia leikkejä ehdottomasti parhaana vaihtoehtona lapsille. Leikkiminen voi tapahtua leikkipuistossa, omassa pihassa tai vaikka metsässä. Etenkin jälkimmäinen on mahtava tapa huomata miten lapsille ei tarvitse aina leikkeihin olla niitä kalliita leluja tai älylaitteita. Vie lapsesi metsään retkelle, pysähtykää johonkin hetkeksi ja ennen kuin huomaatkaan, niin lapsesi leikkii kivillä, kepeillä sekä kävyillä. Metsässä leikkiminen ja liikkuminen on erittäin kehittävää lapsen kehityksen kannalta. Siellä kehittyy tasapaino sekä liikkuminen yleisesti sekä muutenkin ajatellaan ja toimitaan eri tavalla kuin siellä hiekkalaatikolla tai kiipeilytelineessä.

Sisäleikit

Mikäli sää ei salli niin myös sisäleikit on mahtava tapa kuluttaa lapsen energiaa sekä viettää yhteistä aikaa. Nykyään on paljon erilaisia sisäleikkipuistoja joihin voi myös lasten kanssa mennä. Siinä on muuten valtava ero, menetkö sinne lapsen kanssa vai vietkö sinne lapsen leikkimään.

Suosittelen ehdottomasti tuota ensimmäistä vaihtoehtoa sen sijaan, että istuisit leikkipuiston kahvilassa tuijottamassa sitä älypuhelintasi. Mikään ei ole hienompaa sille lapselle kuin se, että vanhemmat on todella läsnä ja viettää aikaa vaikka leikkipuistossa yhdessä. Nykyään näkee surullisen usein, että vanhemmat on kahvilassa tai puiston nurkassa ja tuijottavat ainoastaan sitä omaa älypuhelintaan. Mieti tuijottiko sinun vanhemmat aikoinaan kaiken aikaa puhelimen ruutua, kun olitte jossain touhuamassa.

Pelaaminen

Pelaaminen on erittäin yleinen sana ja leikin muoto. Ikävän usein se vaan nykypäivänä yhdistetään suoraan jollain laitteella pelaamiseen ja ruudun tuijottamiseen.

Pelaaminen voi kuitenkin olla paljon kaikkea muutakin ja etenkin huomattavasti fiksumpaa sekä kehittävämpää. Perinteisiä pelaamisen muotoja on tietenkin pallopelit, kuten esimerkiksi jalkapallo, salibandy tai vaikka pesäpallo. Nämä on ehdottomasti sellaisia lajeja joita tulisi pelata niiden oman kylän lasten sekä vanhempien kanssa. Tämä on mahtava tapa yhdistää lapset sekä aikuiset keskenään ja viettää sitä todellista yhteistä laatuaikaa. Tässä saa samalla niin vanhemmat kuin lapsetkin erittäin hyödyllistä liikuntaa sekä ulkoilua.